Du udnytter dit solcelle- og solvarmeanlæg bedst, hvis du bruger den udvundne energi direkte. Jo mere energi der produceres og forbruges på samme tid, desto flere penge sparer du.
Hvis du ønsker at finde ud af, hvor meget energi du kan producere, kan du benytte solatlasset til orientering og få dit hus skønnet af en kvalificeret installatør.
Der skal som regel tages hensyn til byggeretlige begrænsninger i tilfælde af fredede bygninger. Hvis man indhenter tilladelse fra kulturstyrelsen, kan der oprettes solcelle- og solvarmeanlæg på fredede bygninger. Yderligere informationer finder du hos kulturstyrelsen. (Kulturstyrelsen)
Mange kommuner har også bestemmelser om solcelle- og solvarmeanlæg, som f.eks. hvordan disse skal anbringes. I nogle tilfælde skal der indhentes en byggetilladelse, hvis man ønsker at installere solcelle- og solvarmeanlæg på taget. I byer og ferieområder, som er omfattet af en lokalplan eller en byplan, kan der være bestemmelser eller regler om solcelle- og solvarmeanlæg, som man skal overholde eller fritages for i hvert enkelt tilfælde. Du bedes venligst henvende dig til din kommune for nærmere oplysninger.
Et solcelle- og solvarmeanlæg installeres for mindst 20 år. Dit tag skal være stabilt og sikkert dækket så længe. Derudover skal tagets statik kunne holde til, at der installeres et solcelle- og solvarmeanlæg. Hvis det er sandsynligt, at dit tag skal saneres i nær fremtid, bør saneringen finde sted før der oprettes et solcelle- og solvarmeanlæg.
Solar-Atlas giver oplysninger om skyggesituationen på det tidspunkt som dataene blev indsamlet. Men det skal kontrolleres, om der i umiddelbar nærhed af solcelle- og solvarmeanlægget vokser træer eller er planlagt bygninger som kan skygge og dermed mindsker det fremtidige udbytte.
Valg af installatør
Det anbefales, at du vælger en installatør, som er godkendt ifølge VE godkendelsesordningen/ KSO-Ordning og har en branche garanti, som sikre mod tvister mellem forbruger og leverandør. Denne godkendelsesordning er for virksomheder, der monterer små vedvarende energianlæg og som har mindst en medarbejder der lever op til uddannelseskravene for VE virksomheder.
Yderligere oplysninger her: VE-godkendelsesordningen
En medarbejder fra virksomheden undersøger først dit tag grundigt og kontrollerer statikken. Hvis du planlægger at installere et solcelle anlæg, undersøges der også, om dit anlæg kan tilsluttes elnettet.
Dernæst sender virksomheden et tilbud til dig.
Du bør indhente tilbud fra mindst tre virksomheder, så du kan sammenligne dem og træffe den rigtige beslutning. Du kan også bede en uafhængig energirådgiver om at hjælpe dig med at træffe beslutningen.
Når du sammenligner tilbudene, skal du især være opmærksom på, om de baserer på de samme antagelser for den økonomiske beregning hvad angår solenergi – inklusive det forventede eget forbrug og salg til nettet.
Derudover skal du undersøge, om bestemte betingelser for tilskud / programmer, som har indflydelse på rentabiliteten, kan komme på tale.
Når du har valgt et tilbud, bør du sikre finansieringen.
Før du afvejer de forskellige finansieringsmuligheder, bør du bestemme dig for, hvor stor en del du selv vil finansiere. Indhent oplysninger hos din bank om de forskellige muligheder. Du kan også finansiere solcelle- og solvarmeanlægget ved at optage lån på dit hus.
Når du afgiver ordren, skal du lægge stor vægt på betalingsbetingelserne. Hvis det er muligt, skal du aftale en nøjagtig dato for, hvornår Solcelle- og solvarmeanlægget skal være færdigt. Du bør altid henvise til tilbuddet, når du korresponderer med den virksomhed, som har fået ordren.
Hvis det er aftalt, at et fotovoltaisk anlæg skal være færdigt kort før priserne for salg af strøm ændrer sig, bør du træffe en specifik aftale om, hvornår anlægget senest skal tages i brug. Når du afgiver ordren, bør du samtidig aftale en rabat, som skal gives, hvis den aftalte dato for at tage anlægget i brug ikke overholdes. Denne rabat bør dække det tab som du har over 10 år, fordi du tjener mindre ved at afgive din strøm til elnettet.
Anmeldelse hos Energinet.dk
Så snart det fotovoltaiske anlæg er blevet installeret, skal installatøren anmelde anlægget hos Energinet.dk med angivelse af de specifikke data for anlægget. Du finder informationer om, hvilke papirer der skal bruges ved anmeldelsen på websiden Energinet.dk
Den strøm som dit solcelle- og solvarmeanlæg producerer kan ”gemmes” i elnettet en time. Til dette formål skal der bruges en speciel tæller. Denne såkaldte nettoudligning betyder, at du ikke betaler, hvis du inden for en time producerer strøm, som du lagrer i elnettet og dernæst bruger igen. Hvis du producerer mere energi i den time end du bruger, sælger du den overskydende strøm til en pris på op til 1,02 DKK/kWh.
Flere informationer om:
Den strøm, som dit fotovoltaiske anlæg producerer til eget forbrug, er skattefri, men hvis du sælger strøm til elnettet, skal du betale skat af den indtægt som overstiger 7.000 DKK per år.
Sidst, men ikke mindst bør du tale med din forsikringsagent og melde solcelle- og solvarmeanlægget, så du er forsikret fx i tilfælde af stormskader!